Stichting Hamlin Fistula Nederland

In Nederland komt het maar zelden voor dat een bevalling zó verkeerd verloopt dat de moeder zowel het kind verliest als ernstige inwendige schade oploopt. Maar in Afrika is dat anders.

Alleen al in Ethiopië worden per jaar zo’n 9000 jonge vrouwen verstoten omdat ze hun urine en/of ontlasting niet meer op kunnen houden. Ze zijn het slachtoffer van een dagenlange bevalling met een noodlottig einde: de baby is overleden en de moeder is dermate verminkt geraakt dat ze niet meer normaal kan functioneren. Ze ruikt daarbij ook nog eens zo onfris dat ze de rest van haar leven door moet brengen in een hut, ver van het dagelijks leven in haar dorp. Circa 3000 van deze 9000 fistelpatiënten weten jaarlijks de weg te vinden naar het Fistula Hospital in Addis Ababa of een van de vijf buitenklinieken. Ze komen er vaak op blote voeten aan, soms na een dagenlange tocht. Als ze nog kunnen lopen, want vaak zijn ze daar te verzwakt voor. Na de operatie keren de meeste vrouwen volledig hersteld terug naar hun dorp. Daar kunnen ze weer gewoon deelnemen aan het leven in hun gemeenschap. Vaak kunnen ze ook gewoon weer baby’s krijgen, maar nu onder de deskundige begeleiding van het Fistula Hospital.

In het Fistula Hospital worden al meer dan vijftig jaar fisteloperaties uitgevoerd. Met een succespercentage van 95%. Wie niet geneest, leert via het ziekenhuis om te gaan met zijn handicap. Voor de enkele vrouwen die niet geholpen kunnen worden, wordt werk gezocht in de veilige omgeving van het ziekenhuis. Alle patiënten van het Fistula Hospital zijn arm. Het ziekenhuis vraagt dan ook geen vergoeding voor de operatie; alle behandelingen zijn gratis. Om de kosten te dekken, is het ziekenhuis afhankelijk van donaties. Wies heeft in 2008 de kliniek bezocht. Samen met Antoine dragen ze al jaren de stichting een warm hart toe.

De laatste wens van Antoine die hij uitsprak op zijn sterfbed was:

verkoop al mijn schilderijen en stuur de opbrengst naar Ethiopie”!!

En dat gaan we doen! De totale opbrengst van de schilderijen gaat naar de Stichting Hamlin Fistula Nederland!

logo_hamlinfistula